Step 23 of 24

Tussen wal en schip?

Related Images

  • De Dames Club8+ uit 1999 viert een overwinning.
  • Competitiediner in 1989.

Deze das en tas komen van roeivereniging ‘Trinity’ uit Dublin. Het staat voor de wedstrijd die clubachten sinds 2015 roeien, genaamd de Trinity Regatta. De clubachten maken al lang deel uit van de vereniging.

"Wat te doen in je tweede jaar" was in de vroege jaren ‘80 al een vraag voor menige eerstejaars competitieroeiers. Al snel werd een antwoord hierop gevonden: competitieroeiers konden, na een jaar in een C4+ geroeid te hebben, starten in een acht. Deze ploeg kwam bekend te staan als de Clubacht: een acht met meerderejaars competitieroeisters die op vrijwillige basis nog een uitdaging zochten. Zo werden er al in 1984 en ‘85 Clubachten namens Njord naar de Head of the River gezonden. Dit was echter nog niet de Clubacht zoals we die nu kennen.

Een omslag vond plaats in 1996 toen de vorming van een Clubacht een gestroomlijnd selectieproces met de wedstrijdselecties werd. Dames die de selectie niet haalden of geen wedstrijdselectie hadden gelopen konden hieraan mee doen om er alsnog een leuk roei-jaar in een snelle boot aan over te houden. De Clubacht werd toen niet meer gezien als een op-zichzelf-staand iets maar eerder als een kweekvijver voor de wedstrijdselectie voor het jaar daarop, vertelt Judith Boot van de Damesclubacht ‘96: zo konden coaches beter zicht hebben op welke eerstejaars roeiers potentie hadden. In deze tijd bestond de Clubacht dan ook voornamelijk uit eerstejaars leden.

Clubroeiers starten in die tijd naast individuele wedstrijden in de acht ook op de Varsity in de Overnaedsche Vier-Met. Sinds 1997 bestaat speciaal voor Clubachten de Kruithuisbokaal, maar de Damesclubacht behaalt vooral daarbuiten successen. Zo won de Damesclub Acht '99 op de Blasphemy een blik. Dat leest u goed: geen taart, maar een blik.. De Damesclubacht ‘99 startte ook wedstrijden in een C4+ en won zelfs de OOCUZ (Overlegorgaan Competitieroeien Utrecht en Zuid-Holland), de voorloper van de NOOC. De Damesclubacht vervulde in deze tijd dan ook de rol die nu door de Dames TopC4+ wordt ingenomen.

Na een aantal jaar veranderde de rol van de Damesclubacht weer. Waar de Herenclubacht tegen 2009 bijna ten onder was gegaan en een door Vanirmannen gecoördineerde interventie nodig was om het weer leven in te blazen, bloeide de Damesclubacht groots op. In 2010 was het inmiddels gewoon voor een Damesclubacht om voor de helft uit voormalige wedstrijdroeisters te bestaan. De selectie werd gemaakt op basis van de kracht en technische vaardigheden van de meiden maar er was voor voormalige wedstrijdroeisters niet zomaar een plekje in de Clubacht gegarandeerd: er moest ook een leuke ploeg gevormd worden. De Damesclubacht is een ploeg die zich met het verenigingsleven bezighoudt. De Clubroeisters van ‘10 waren actief in commissies maar zijn ook op elke borrel en op elk feest aanwezig, zo vertelt Maria van der Velden, stuur van de Damesclubachten ‘09 en ‘10. De ploeg bestaat voor de helft uit ex-wedstrijdroeisters en voor de helft uit actieve competitieroeisters die apart van de wedstrijdsecties worden geselecteerd na een maand selectielopen.

Tegenwoordig is het aantal voormalige wedstrijdroeisters dat clubroeit vrijwel nihil en heeft nu de Damesclubacht net als in de jaren ‘90 de rol van kweekvijver voor de wedstrijdsectie ingenomen. Zo kunnen de Dames die tijdens de selectie tussen wal en schip zijn geraakt alsnog een uitdagend en onvergetelijk jaar roeien in de 8+ meemaken.

De relatief jonge leeftijd van het clubroeien op Njord betekent dat er nog weinig tradities zijn ontwikkeld. Zo heeft de clubsectie, in tegenstelling tot de verschillende wedstrijdsecties, nog geen eigen logo of specifiek kledingstuk waaraan zij herkend kan worden. De Clubachten reizen wel sinds 2015 af naar Dublin om daar de befaamde Trinity Regatta te roeien. Ook is er sinds 2019 het Njord Clubachtdiner: een jaarlijks diner met de dames en heren tezamen. Hierbij zijn voormalige Clubachten ook welkom. Een nieuwe traditie die laat zien hoe de vereniging bij jonge ontwikkelingen steeds gemengder wordt.